Popularitatea vânzărilor directe uneori îi motivează pe indivizii și organizațile necinstite să se reprezinte în mod greșit ca fiind afaceri legitime de vânzare directă, în speranța de a atrage victimele. Oameni din întreaga lume au pierdut milioane de dolari, participînd la diverse escrocherii, cum ar fi schemele piramidale. Multe victime au crezut că plătesc pentru ajutor în a începe o mică afacere proprie, când, de fapt, au fost păcăliți de o schemă piramidală deghizată să pară o afacere legitimă.

Ce este o schemă piramidală?

O schemă piramidală este atunci când o persoană plătește unei alte persoane sau unei societăți o taxă (numită taxă de participare) pentru dreptul de a primi plăți sau alte beneficii de la recrutarea altor persoane (denumită plată de recrutare).

Să luăm ca exemplu o schemă simplă în care fiecare membru trebuie să recruteze doar 5 membri noi. Începe destul de simplu, mergând de la promotor și cinci membri, până la 25 de membri, până la 125, dar până la atingerea celui de-al șaselea nevel, sunt 15.625 de membri, iar la al nouălea nivel există mai mult de 1.9 milioane de membri. Toate schemele piramidale vor dispărea și majoritatea oamenilor vor pierde bani.

Este ilegal să promovezi sau să participi la o schemă piramidală în România.

Cum diferă vânzările directe de o schemă piramidală?

Programele piramide încearcă să genereze venituri pentru cei care participă, din recrutarea altora. Într-o organizație legitimă de vânzare directă, venitul este generat de vânzarea sau consumul produsului fie de către agentul de vânzări, fie prin intermediul acelei persoane.

Firmele legitime se bazează pe vânzări solide în timp. O bază puternică de clienți care iubesc și folosesc produsele este importantă pentru succesul continuu. Înșelăciunile precum schemele piramidale, pe de altă parte, se bazează, în general, pe persoanele care efectuează o plată în avans mare, din care promotorul schemei profită. Oamenii se bazează apoi pe recrutarea altora în schemă pentru a-și recupera costurile în avans și a câștiga venituri suplimentare.

Structurile de marketing pe mai multe niveluri sunt utilizate în mod obișnuit pentru distribuția de bunuri și servicii în industria vânzărilor directe. Aceste structuri pot părea similare cu schemele piramidale, însă, în realitate, ele sunt substanțial diferite și sunt mai asemănătoare cu modelele de afaceri corporatiste convenționale.

În vânzările directe, noii agenți de vânzări sunt contractați de organizații în regim de colaborator independent. De obicei, aceștia sunt obligați să efectueze o plată modestă, scopul căruia este ca agentul de vânzări să aibă un angajament față de organizații și pentru o cantitate de bunuri și / sau literatură și papetărie pentru a facilita demonstrarea și vânzarea produselor către clienți și potențialii clienți. Într-o schemă piramidală este probabil să existe o plată în avans pentru produsele care vor fi în general supraevaluate și vor avea o valoare de piață mică sau deloc.

Într-o oportunitate legitimă de vânzare directă, recompensele provin din vânzarea de produse și servicii către consumatori de către vânzători și recruții lor, numiți linii descendente.

Evitarea schemelor piramidale

Înainte de a analiza o oportunitate, pune-și următoarele întrebări:

  • Costurile de pornire sunt minime?
  • Ai posibilitatea să întorci inventarul nevândut?
  • Venitul este posibil numai din vânzarea de produse?
  • Înțelegi planul de marketing?

Dacă răspunsul la fiecare întrebare este da, atunci probabil că este vorba despre o  oportunitate legală de vânzare directă.

Toate companiile membre ACVD sunt auditate pentru respectarea Codului ACVD și funcționează în conformitate cu legislația română. Costul de pornire în organizațiile de vânzari directe este, de obicei, o contribuție modestă pentru costul unui kit de vânzare.

Organizațiile doresc să facă lucrurile cît mai simple și să nu creeze costuri adiționale pentru noii vânzători. Acest lucru este diferit de schemele piramidale, care deseori se deghiează prin însușirea unor caracteristici de vânzari directe. Sistemele piramidale câștigă bani din taxele plătite de noii recruți sau prin încărcarea stocurilor sau a instrumentelor de instruire. Costurile ridicate de intrare reprezintă un semn de avertizare.

O condiție a calității de membru al ACVD este că membrii au o politică de răscumpărare. Aceasta înseamnă că, dacă renunți la afacere, compania va cumpăra produsele comercializate nevândute pe care le-ai achiziționat în ultimele 12 luni, pentru 90% din ceea ce ai plătit pentru ele. Gândește-te cu atenție atunci când ți se oferă oportunități care încurajează cumpărarea de stocuri mari de produse nereturnabile pentru a atinge niveluri de preț sau alte câștiguri.

Veniturile din vânzări, nu recrutările, sunt esențiale pentru o afacere legitimă. Vânzarea directă, ca și alte canale de vânzare cu amănuntul, depinde de vânzarea către consumatori. Acest lucru necesită produse de calitate la prețuri competitive. Ai grijă atunci când ți se prezintă o afacere care susține că te poți îmbogăți numai prin utilizarea produselor sale sau prin recrutarea de noi oameni în afacere. Ar trebui să crezi în produsele pe care le vei vinde.

Îți recomandăm să selectezi întotdeauna o companie care este membru al ACVD România.